Cruisen langs de Australische kust, je eigen eten maken op de meest bijzondere plekken en gaan en staan waar je maar wil: het is de Australische droom om met een campervan door het land te touren. Maar… voordat je zomaar plankgas ervandoor gaat, is het handig om met deze dingen rekening te houden.
Links rijden
Ja, dit weet je waarschijnlijk natuurlijk al, maar in onder andere Australië rijden ze natuurlijk links. Je stuur zit dus aan de andere kant, de knopjes voor de ruitenwissers en knipperlichten zijn omgewisseld en de versnellingspook bestuur je nu met je linkerhand in plaats van met je rechterhand. Misschien niks nieuws voor jou, maar wel handig om rekening mee te houden. Oefen dus vooral even wanneer je nog even, voor zover mogelijk, in een rustig gebied. Dit kan bijvoorbeeld een extra rondje zijn op het terrein van de verhuurder.
Van een doorgaande weg afslaan naar links of rechts is echt even wennen, dus let er goed op. Het wende vrij snel, maar toch op de laatste dag van mijn road trip, reed ik ook nog de verkeerde kant van de weg in waardoor ik de uitrit van een snelweg (!) in ging. Altijd opletten dus.
En ook als je weer thuiskomt. 😉 Ik heb nog een maand lang juist bij terugkomst de ruitenwissers aangezet elke keer als ik mijn richting wilde aangeven.

Opladen en accu
Stroom tappen in de campervan kan een beetje tricky zijn. Laad je namelijk ’s nachts teveel op? Dan kan het zijn dat je accu de volgende ochtend leeg is en je niet weg kunt rijden óf dat je apparaten niet zijn opgeladen. Mijn grootste tip is dus om een USB autolader te kopen. Dat is zo’n rond, langwerpig dingetje dat je in de sigarettenaansteker in de auto kan stoppen. Op die manier hadden we extra USB poorten die we overdag tijdens het rijden konden gebruiken, waarbij het niet ten koste van de accu ging. Drones, camera’s en onze powerbanks lagen dan overdag aan de lader tijdens het rijden, terwijl we ’s nachts onze telefoons aan de powerbank legden. Dit werkte echt top!
Driver fatigue
Sommige dagen kan je (onbewust of niet) veel kilometers maken. Zo reden wij op één dag zelfs een keer ruim 600 kilometer. Bovendien kan het voorkomen dat je voor langere tijd geen pauze kunt nemen. Hou hier dus rekening mee dat je voldoende uitrust, stopt waar kan en vaak genoeg afwisselt als je samen met iemand bent. Ook kan het helpen om spelletjes of quizjes te spelen. Speel bijvoorbeeld samen in de auto ik zie ik zie wat jij niet ziet. In de staat Queensland staan er bijvoorbeeld ook op veel plekken borden met trivia vragen, zoals naar welke premier is er een cakeje vernoemd. Je brein actief houden kan namelijk erg goed helpen met de driver fatigue.

Benzine
Het vorige punt slaat eigenlijk ook hier weer op, want niet alleen moet je op tijd voldoende uitrusten, je moet ook natuurlijk ook rekening houden met het feit dat je soms voor een langere tijd niet kan tanken. Via Google Maps kan je zien hoe ver weg een tankstation nog is wat dus erg handig kan zijn, maar er zijn ook apps, zoals Fuel Map Australia, die zelfs de prijzen kunnen laten zien. Handig als je probeert de laagste prijs te scoren. 😉
Kijk vooruit
Hoewel wij onze drie weken aardig van dag tot dag bekeken en veel ruimte lieten voor spontane ideeën, is het belangrijk om toch goed vooruit te kijken en proberen enigszins te plannen. Vanwege de vele wilde dieren die leven in Australië is het af te raden om ’s avonds te rijden, je wil er namelijk natuurlijk niet eentje onder de auto hebben. Daarom is het handig om de dag van tevoren of de ochtend zelf even te kijken waar je ongeveer heen zou willen rijden en of daar een camping in de buurt is. Zo kan je rekening houden met je dagplanning dat je op tijd vertrekt om niet in het donker te rijden, veiliger voor jou én voor de dieren. Bovendien kan het handig zijn om op tijd te checken bij welke camping je wil overnachten; sommige betaalde campings (wat soms je enige optie is) kunnen bijvoorbeeld op z’n vroegst al om 15 uur sluiten.

Tot slot…
…nog een paar praktische dingen!
Zo kregen wij bij het huren van onze campervan een instructievideo en – uit ervaring – kan ik je ten zeerste aanraden dit van tevoren te bekijken. We dachten, dat komt wel goed en die kijken we later wel, totdat we ineens ’s avonds in de stromende regen op een niet overdekte parkeerplek stonden zonder bereik. We konden de video niet laden, wisten niet dat we de koelkast aan moesten zetten waardoor al ons eten meteen de volgende dag bedorven was en hadden we nog niet kunnen uitvogelen hoe we de extra tent op de achterbak konden zetten om door te luchten, waardoor we ook nog eens een snikhete nacht hadden. Niet denken ‘dat komt wel’ dus. 😉
En over de tent gesproken; ruim deze ook meteen de volgende ochtend op als je wakker wordt, als het nog droog is. We hebben één keer traag aangedaan en de tent niet meteen opgeruimd, waarna het echt keihard begon te regenen voor de rest van de dag. Zo moesten we dus in de stromende regen de doorweekte tent opbergen… Geen pretje.

Niet afgeschrikt en nog steeds heel veel zin om met een campervan door Australië te gaan? Bekijk dan hier de perfecte reisroute langs de oostkust van Australië of bekijk deze roadtrip in Nieuw-Zeeland.